Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Όταν μία ευθεία γραμμή ερωτεύτηκε μία τελεία


Το 1963 εμφανίστηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ένα βιβλίο με το πιο απρόβλεπτο θέμα μαθηματικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την ιστορίαThe Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics, που έγραψε και εικονογράφησε ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Norton Juster.
O δημιουργός του βιβλίου κατάφερε να αφηγηθεί μια από τις πιο αλλόκοτες ερωτικές ιστορίες της λογοτεχνίας, αφού οι ήρωες του κινούνται και ζουν σε ένα μονοδιάστατο σύμπαν που ονομάζεται Lineland, στο οποίο οι γυναίκες είναι τελείες και οι άνδρες γραμμές. Σε αυτό το σύμπαν μια φιλόδοξη και ελπιδοφόρα ευθεία γραμμή ερωτεύεται παράφορα μια πανέμορφη τελεία, η οποία, όμως, δεν έχει μάτια παρά μόνο για μια ποταπή μουτζούρα. Όλα τα ρομαντικά όνειρα της γραμμής εξανεμίζονται. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει … τις γωνίες. Τότε, με πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση και ευελιξία θα καταλάβει ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό,τι θέλει: σε τετράγωνο, τρίγωνο, παραλληλόγραμμο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο του Norton Juster δεν περιορίστηκε στην εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε. Διατηρείται αμείωτο μέχρι σήμερα, ενώ η ιστορία του μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1965 από τον Chuck Jones και τιμήθηκε με Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων
Μπορείτε να επιλέξετε την εμφάνιση αγγλικών υποτίτλων



αναδημοσίευση από το Θαλής + φίλοι  http://thalesandfriends.org/el/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου