Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Αθήνας-Μπάμπεργκ Γερμανίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων  Αθήνας-Μπάμπεργκ Γερμανίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 2η χρονιά το πρόγραμμα ανταλλαγής Νέων μεταξύ της πόλης της Αθήνας και της γερμανικής πόλης Μπάμπεργκ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 16 νέοι και νέες από το Δήμο της Αθήνας που φοιτούν στο 18ο Γυμνάσιο Αθηνών και 16 νέοι από τη Βαμβέργη. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου για την οικογένεια, την τρίτη ηλικία, τις γυναίκες και τη νεολαία (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend). Ο σκοπός του προγράμματος ήταν όχι μόνο η καλύτερη γνωριμία μεταξύ των νέων , αλλά και η γνώση της κοινής ιστορίας των δυο λαών από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα μέχρι σήμερα.

 
Στην πρώτη φάση του προγράμματος επισκέφθηκαν την Αθήνα από 16.03.2018 ως 23.03.2018 οι νέοι του Μπάμπεργκ, οι οποίοι έγιναν  αρχικά δεκτοί από τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Φιλαδέλφεια στις εγκαταστάσεις του στο Πολύδροσο . Κατόπιν συναντήθηκαν με του Έλληνες νέους από τα Πατήσια. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το 18ο Γυμνάσιο Αθηνών και να ενημερωθούν για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και α παρακολουθήσουν μαθήματα. Επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης και ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης επισκέφθηκαν το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου ενημερώθηκαν για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τις διαφορές από το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης της Γερμανίας. Πραγματοποιήθηκε εκδρομή και επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Έγιναν δεκτοί στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και ξεναγήθηκαν στα κτίρια της οδού Πανεπιστημίου, που είναι συνυφασμένα με την περίοδο της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα.  Άλλωστε η Βαμβέργη είναι η πόλη στην οποία αποσύρθηκε και πέθανε ο Όθωνας μετά την εκθρόνισή του  το 1862. Επισκέφθηκαν επίσης τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και ξεναγήθηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Είχαν ακόμη την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την καθημερινή ζωή της Αθήνας αφού περπάτησαν στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς και γενικότερα στην αγορά του κέντρου της Αθήνας. Μαζί με τους νέους της Αθήνας διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου τους με αποτέλεσμα μια αμεσότερη επαφή με τον τρόπο ζωής των νέων στην Ελλάδα.
Οι νέοι από την Αθήνα ανταπέδωσαν την επίσκεψη των Απρίλιο(23.04. – 30.04.2018). Φιλοξενήθηκαν αντίστοιχα από τις οικογένειες των νέων που οι ίδιοι φιλοξένησαν στην Αθήνα. Επισκέφθηκαν το Franz Ludwig Gymnasium  όπου έγινα δεκτοί από τον Διευθυντή κ. Χέρτσινγκ, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις τους για το εκπαιδευτικό σύστημα της Βαυαρίας. Επίσης παρακολούθησαν μαθήματα αποκτώντας μια πιο άμεση επαφή με τη σχολική πραγματικότητα των συνομηλίκων τους. Έγιναν δεκτοί από τον 3ο Δήμαρχο της πόλης της Βάμβεργης κ. Μέτσνερ, ενώ ξεναγήθηκαν στην πόλη και στα αξιοθέατά της. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικοσοσιαλιστικής Περιόδου  στη Νυρεμβέργη, καθώς και στην παλιά πόλη. Επίσης επισκέφθηκαν τη Βαϊμάρη όπου ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης του Γκαίτε, του Σίλλερ και του Μπάουχαους, αλλά κι της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
 Στο Μπάμπεργκ είχαν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιδιαίτερα δραστήρια Ελληνογερμανική Λέσχη (DGC Bamberg), η οποία οργάνωσε μια  βραδιά για τους Έλληνες και Γερμανούς νέους και τις οικογένειές τους , αλλά και τους φίλους και τα μέλη tης Λέσχης με ελληνικό φαγητό και μουσική. Η συμβολή της Λέσχης στη Βαμβέργη όπως και του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλαδέλφεια στην Αθήνα ήταν αποφασιστική για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής. Επίσης σημαντική ήταν και η βοήθεια των εκπαιδευτικών του Franz Ludwig Gymnasium  κ. Sandra Hauenstein και κ. Matthias Büttner.
 Τους νέους από την Αθήνα συνόδεψαν στο ταξίδι τους οι εκπαιδευτικοί του 18ου Γυμνασίου Αθηνών Κ. Κοτσώνης (ΠΕ07) και Χρ. Χατζηκωνσταντινίδου (ΠΕ02).

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στην Αθήνα:

















και φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Μπάμπεργκ:




























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου